Zbawienna moc gruszki

Najlepszy jesienny owoc w Polsce – gruszka zawiera całe mnóstwo witamin, które wspaniale działają na naszą urodę. Wrzesień i październik to właściwie ostatnie miesiące, aby zaserwować sobie bombę witaminową tuż przed zimą. Jedna gruszka działa lepiej niż nie jeden krem czy maseczka, ponieważ wśród swoich składników zawiera między innymi witaminy A, B1, B2, B6, C, PP oraz potas, fosfor, wapń, magnez sód, miedź, żelazo, bor i jod, a także węglowodany, błonnik, pektyny oraz kwasy owocowe.

O właściwościach gruszki wiedzieli już starożytni Chińczycy i wykorzystywali składniki w niej zawarte. Gruszki praktycznie w każdej postaci są bardzo zdrowe i działają zbawiennie na ludzki organizm. Pieczone owoce pomagają w chorobach układu pokarmowego i gdy zalega nam coś na żołądku i jelitach. Niedojrzałe owoce pomagają w biegunkach, a także chorobach układu moczowego, gdyż mają również właściwości odkażające. Na ciepło świetnie leczą przeziębienia. Ponadto zawarte w nich witaminy i mikroelementy wpływają leczniczo na cerę poprawiając jej kolor, a także usuwając wypryski.

Warto więc przed zimą pomyśleć o zamarynowaniu gruszek, a także o przygotowaniu z nich przecieru lub kompotu na zimowe dni, ale przede wszystkim jeść je świeże póki jeszcze są na drzewach.

Comments are closed.